Transplantacija koštane srži ili transplantacija matičnih ćelija je tretman koji leči oštećenu koštanu srž primaoca transfuzijom zdravih matičnih ćelija zauzvrat uništenih matičnih ćelija u koštanoj srži. Funkcija ovih matičnih ćelija u telu je proizvodnja krvi za celo telo,a kada su oštećene ili uništene zbog bolesti kao što su leukemija, aplastična anemija, limfom, multipli mijelom ili lečenje raka( hemoterapija), telo više ne može snabdevati dovoljno krvnih ćelija.

Ako je to slučaj, mi kao Istanbul Med Assist pružamo svim vrstama procedura transplantacije koštane srži našim klijentima sa iskusnim timom lekara koji su vodeći stručnjaci u svojoj oblasti.

Postoje 2 glavne vrste transplantacije koštane srži:

  • Autotransplantacija:

U ovoj metodi, zdrave matične ćelije koje se transplantiraju u koštanu srž dolaze iz sopstvenog tela pacijenta. Ova vrsta postupka može biti pogodna za vas ako vaše telo i dalje proizvodi zdrave matične ćelije. Takođe eliminiše svaku mogućnost problema sa nekompatibilnošću koje imate prilikom transplantacije od davaoca. Postupak se obično praktikuje kod pacijenata koji su podvrgnuti hemoterapiji ili zračenju, koji su veoma destruktivni za ćelije koštane srži. Nakon tretmana, zdrave ćelije pacijenta su se vratile u njegovo telo.

  • Alogenska transplantacija:

Ova vrsta transplantacije uključuje uklanjanje zdravih matičnih ćelija od davaoca koji je genetski blizak primaocu. Braća i sestre često se uklapaju, ali roditelji, deca ili drugi rođaci takođe mogu biti dobar par. Ako nema porodice ili rođaka koji bi mogao postati donator, donacija koštane srži može vam pružiti priliku da dobijete transplantaciju.

Transplantacija koštane srži obično uključuje hirurške zahvate sa posebnim iglama koje se direktno usmeravaju u koštanu srž donatora ili primalaca radi ekstrakcije ili zamene matičnih ćelija. Ali danas nije potrebna nikakva hirurška operacija, jer lekari mogu da nose matične ćelije u krv pacijenta posebnim lekovima i sakupljaju matične ćelije postupkom afereze. Sa trenutnom medicinskom tehnologijom, proces transplantacije ne predstavlja nikakav problem.

Međutim, sledeća faza, kada nova koštana srž počne da funkcioniše na svojoj novoj lokaciji, je presudna. U ovom procesu, naši lekari će pažljivo pregledati primaoca u okruženju sa najsavremenijom opremom i potpunom izolacijom od bilo koje bakterije ili mikroba.

U Istanbul Med Assist Assist vaš komfor tokom ili nakon svih vrsta procedura su naš prioritet. Bilo da tražite dodatne informacije, početnu procenu ili drugo mišljenje, ne ustručavajte se kontaktirati nas putem Vhatsappa na +90 530 884 47 22 i javićemo vam se što je pre moguće.